Ubah gaya hidup #2

KUALA LUMPUR: Bagi pengemar mi, mereka perlu bersedia membayar lebih untuk makanan kegemaran mereka berikutan harga bahan untuk membuat mi naik antara 20 dan 70 sen sekilogram, mulai esok.

Presiden Persatuan Peniaga-Peniaga Roti, Biskut, Manisan dan Mi Malaysia, Ng Hock Leng, berkata persatuan itu sudah menetapkan kadar kenaikan itu untuk mi yang diperbuat daripada tepung gandum berprotein tinggi atau sederhana seperti Mi Kuning, Yee Mi kecil, Yee Mi besar, Mi Wantan, Kulit Wantan dan Kulit “dumpling”.

...Persatuan Pengilang-Pengilang Tepung Malaysia bulan lalu menaikkan harga tepung gandum berprotein tinggi dan sederhana sebanyak RM10 daripada RM62.15 bagi setiap 25 kg, berkuat kuasa 20 Mac.

Selain tepung gandum, Ng berkata, harga beras hancur juga naik RM22 daripada RM50 bagi setiap 50 kg manakala harga bahan-bahan lain seperti tepung jagung, tepung sago, tepung ubi and tepung kanji gandum juga naik mengikut perkembangan semasa.....

* Mi Kuning (naik 20 sen sekilogram)

* Mi Kering (naik 20 sen sekilogram)

* Yee Mi Kecil (naik 30 sen sekilogram)

* Yee Mi Besar (naik 70 sen sekilogram)

* Mi Wantan (naik 60 sen sekilogram)

* Kulit wantan (500 gm) naik 40 sen satu paket

* Kulit dumpling (500 gm) naik 50 sen satu paket

* Keow Teow (naik 30 sen sekilogram)

* Chu Cheong Fan (naik 0.04 sen segulung)

* Laksa Pendek (naik 30 sen sekilogram)

* Laksa Panjang (naik 30 sen sekilogram)



Ubah gaya hidup : errr...makan sayur-sayuran. Baru hardcore

0 comments :